Ivana Lévková pro LOOA: Jak vzniká malý kousek umění na šperku?

 

Žádné květiny nevydrží věčně. My v LOOA jsme se ale rozhodly to změnit. Pro jednou jsme vyměnily slova za květy a vytvořily něžný náhrdelník, na kterém jsme tuhle kvetoucí krásu zvěčnily do podoby, která vydrží navěky. Díky tomu si můžete na krk pověsit svůj malý kousek louky, který nikdy neodkvétá.   

 

Od začátku jsme si přály, aby na našem šperku doslova vykvetl kousek umění. Když se nám do rukou dostala díla brněnské ilustrátorky Ivany Lévkové, věděly jsme, že ona bude ta pravá. Její kresby jsou plné fantazie a na svém webu má navíc motto „Každý obrázek vypráví příběh. Poslouchej.“ Příběhy milujeme, jsou neodmyslitelnou součástí LOOA šperků. Ivana je navíc srdcařka, která je stejně jako my nadšená pro to, co dělá. Jak sama říká – kreslí zhruba od chvíle, kdy dokázala udržet tužku v ruce. Měla jsem vždy velkou fantazii. S tatínkem jsme navymýšleli před spaním spoustu pohádek a já si jich většinu pamatuji dodnes. Záliba v dětských pohádkách tak už ve mně zůstala. 

 kvetu jako louka. looa

Ivana je ilustrátorka na plný úvazek. Přestože její začátky tomu nenasvědčovaly – na vysoké škole nejdřív studovala ekonomii a matematiku. 

 

Ivana na náš nápad kývla, a tak jsme se vrhly do práce. Kresba květů vznikala ručně, inkoustovými pery o různých šířkách. „Každý tah, ať už dokonalý nebo křivý, je můj. V tom je jedinečnost celého šperku. Je to opravdu kousek čistého umění na šperku,“ prozradila. Ivana vytvořila tři návrhy, z nichž jsme nakonec vybraly jeden, který byl pro náš šperk ten pravý. Pak přišel na řadu pan zlatník, přesněji řečeno jeho technika. Všechny květy totiž na šperku vykvetou díky laseru. A nejde o proces, který by proběhl během chvilky. Laser gravíruje jednu stříbrnou destičku zhruba 50 minut. Každá minuta ale stojí za to.  

 Kvetu jako louka

 Při kreslení květin se Ivana nespoléhala jen na svou neobyčejnou fantazii, inspiraci hledala i v obyčejném atlasu rostilin. Poznáte některé? :) 

 

Výsledkem je šperk Kvetu. Jako louka, malý kousek umění, který dokáže udělat velikou radost. A jak se líbí Ivaně? „Jsem ráda, že pro mou kresbu Verča z LOOA vybrala typ šperku, který je hodně jemný a elegantní. Tenhle šperk je přesně to, co budu odteď nosit.  

 

V eshopu najdete jeho stříbrnou či pozlacenou variantu, ale rádi pro vás vyrobíme i verzi ze žlutého, bílého či růžového zlata. 

 

PS: Pokud budete chtít malou změnu, stačí šperk otočit. Je totiž oboustranný. Uhodnete, co je na druhé straně napsáno? :) 

 

 

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz